TORRE DE CENTUM CELLAS

La torre de Centum cellas, Centum cellae o Centum Coeli (antigament torre de Sant Corneli, en portuguès, torre de Són Cornélio) és una estructura situada a la muntanya de Sant Antão, en la freguesia de Colmeal dóna Torre, a Portugal. Es tracta d’una construcció aixecada originalment al segle I, la curiosa forma ha suscitat diverses llegendes al llarg del temps. Una d’elles explica que en ella va estar pres Sant Corneli, raó per la qual la torre portava el seu nom.

ARQUITECTURA
Té planta rectangular i gairebé 12 metres d’altura, en els que van existir 3 plantes diferenciades per sengles frisos. Actualment no posseeix coberta. Té múltiples buits de diferent grandària.

HISTÒRIA
D’acord amb els testimonis arqueològics, aquesta vila va pertànyer a Lúcio Cecílio (en llatí, LVCIVS CÆCILIVS), un ciutadà romana que comerciava amb estany a mitjan segle I. A mitjan segle III un incendi va destruir la vila, que va ser reconstruïda després.

És possible que durant l’Edat Mitjana la torre cobrés importància militar, per la seva posició propera a la frontera entre els regnes de Portugal i Lleó. En aquesta època es va aixecar entre les seves restes una capella dedicada a Sant Corneli, les ruïnes van desaparèixer per complet al segle XVIII.

En 1188 el lloc, nomenat Centuncelli, va rebre fur de Sancho I de Portugal. L’historiador vuitcentista Pinho Leal va escriure que la torre va ser reconstruïda com talaia entre els segles XIII i XIV, mentre es permetia que les construccions annexes es arruinasen.

https://es.wikipedia.org/wiki/Torre_de_Centum_Cellas

Imatges: Rafael Jiménez, Nelson Rodrigues.