CASTELL DE MARVÃO

El castell de Marvão, en l’Alentejo, es troba al poble de Santa Maria de Marvão, al municipi de Marvão, districte de Portalegre, a Portugal.

El castell es localitza al Parc Natural de la Serra de Sant Mamede, on s’alça en el vessant nord de la serra, en posició dominant sobre el poble i estratègica sobre la frontera, controlant el pas del riu Sever, afluent del Tajo. Aquest fet li va garantir l’atenció de diversos monarques, expressada en diverses campanyes de remodelació.

ANTECEDENTS
Poc se sap sobre la primitiva ocupació humana del lloc, possiblement un castro prehistòric. Alguns autors defensen ser aquesta la població romanitzada, en l’època de l’ocupació romana de la península Ibèrica, que els lusitans denominaven Medobriga, la qual, objecte de disputa entre les forces de Pompeu i de Juli Cèsar, va ser conquistada per tropes d’aquest últim sota el comandament del propretor Caio Longino a mitjan segle I. l’interès per la població derivava principalment per ser veïna de la calçada romana que unia Càceres amb Santarém, a l’altura del pont que creuava el riu Sever (pont del Portaje).

Tot i que no hi ha més informació sobre el període de les invasions de suevos, visigots i musulmans, entre 876 i 877 es va instal·lar Ibn Marwan, sent coneguda la localitat ja al segle X com Amaia d’Ibn Marwan o Fortalesa d’Amaia.

EL CASTELL MEDIEVAL
Després de la conquesta de Alcàsser do Surt, Alfonso Enríquez (1112-1185) va prendre la població entre 1160 i 1166. A la demarcació del terme de Castell Blanc (1214), Marvão ja s’incloïa en terres portugueses. Sancho II (1223-1248) li va concedir la Carta Foral (1226), pretenent mantenir aquest lloc avançat de vigilància poblada i defensada de les repetides incursions arribades de Castella en aquesta època.

Alfons III (1248-1279) va donar els dominis de Marvão als cavallers de l’Ordre de Malta (1271), posteriorment atorgats al seu fill, Afonso Sanches, juntament amb els senyorius d’Arronches, Castelo de Vide i el Portalegre. Per aquesta raó, a l’iniciar-se el regnat de Dinis de Portugal (1279-1325), la vila i el seu castell es veuran embolicats en la disputa entre el sobirà i l’infant Alfonso, venint a ser conquerits per les forces del sobirà en 1299. A l’ final, els dominis de Marvão, Portalegre i Arronches van ser canviats pels de Sintra i Ourém, romanent els primers en possessió del sobirà. Aquest va confirmar a Marvão el fur de 1226 i va emprendre obres d’ampliació i reforç de les defenses, destacant la construcció de la torre d’homenatge, iniciada el 1300.

En el regnat de Ferran I de Portugal (1367-1383), es va establir a Marvão el couto de homiciados (1378). Després de la seva mort, en arribar la crisi de 1383-1385, la vila i el seu castell van prendre partit pel Maestre d’Avis. El nou sobirà i els seus successors van concedir diversos privilegis a la vila (1407, 1436 i 1497) per tal d’incrementar la seva població i defensa. En aquesta fase, es van afegir també reforços en les muralles, el que es constata per la presència de torrasses dels segles XV i XVI.

https://es.wikipedia.org/wiki/Castillo_de_Marv%C3%A3o

Imatges: Hugo Cadavez, Joseolgon.